ARTIKEL
Dr. Kees Tillema en professor dr. Jeltje van der Meer-Kooistra schrijven een duo-column in Tijdschrift Controlling. Om beurten houden Tillema en Van der Meer-Kooistra een betoog, waarop de ander reageert. Hieronder het betoog van Jeltje van der ...
NU IN TIJDSCHRIFT CONTROLLING
Controlling in het onderwijs leunt zwaarder op kwalitatieve indicatoren dan in veel andere sectoren. Harde output-data zijn in ieder geval niet zaligmakend. ‘Natuurlijk spelen de cijfers een belangrijke rol, maar diverse cruciale factoren die bepalend zijn voor kwaliteit en succes, zijn niet of nauwelijks te kwantificeren. Dan zul je andersoortige indicatoren moeten gebruiken.’ Gonny van Limpt en Henri Vossen, concerncontrollers van respectievelijk Fontys Hogescholen en Avans Hogeschool, twee Brabantse hogescholen die nauw samenwerken, laten hun licht schijnen over het kwaliteitsvraagstuk in het onderwijs en de bijdrage van controlling daaraan.
Een onderzoek naar het profiel van ‘de’ controller. Wat heeft een controller nodig? Wat is zijn positie in de organisatie? Welke onderwerpen bepalen zijn agenda of gaan dat doen op termijn? Welke opleidingen zijn er, wat bieden die aan en sluit dat aan bij behoeften vanuit het werkveld? Dergelijke vragen stelt het Instituut voor Financieel Management van de Hogeschool Rotterdam zich bij het samenstellen van zijn opleidingen. Een team van student-onderzoekers dook erin en kwam met de volgende bevindingen.
High performance organizations onderscheiden zich op een aantal vlakken van hun minder goed presterende soortgenoten. Dr. André de Waal doet al jarenlang onderzoek naar dit onderscheid en constateert: ‘De cfo zou een veel grotere voortrekkersrol kunnen vervullen.’ Welke kansen laten financieel directeuren nu liggen?
Eigenlijk vormen faillissement en schuldsanering gebieden waarop je je liever niet begeeft, nóch als schuldenaar, nóch als schuldeiser. Tenzij je regelmatig fungeert als faillissementscurator of dat je op enig andere manier specialist bent, blijft het faillissement relatief onbekend. Logisch omdat de meeste ondernemers en particulieren nooit te maken zullen hebben met failliet-gaan, of met een schuldsanering. Toch is het goed eens wat dieper in deze materie te duiken en wat mythes te ontkrachten. We gaan in op voortzetting van de onderneming na faillissement, surseance en schuldsanering.
De laatste jaren is het aantal zzp’ers enorm toegenomen. De Verklaring arbeidsrelatie (VAR) moet opdrachtgevers zekerheid bieden over de fiscale positie van deze zelfstandigen. Het grote aantal aanvragen heeft er echter voor gezorgd dat de Belastingdienst onvoldoende kan controleren of deze verklaringen juist zijn. De fiscus heeft daarom een nieuwe methode ontwikkeld die met ingang van 2015 de systematiek van de VAR moet gaan vervangen: de webmodule. Hoe gaat dit in zijn werk?
NedCard is een wereldspeler op het gebied van chipmodules. Het bedrijf kent twee productielocaties; een in Wijchen en een tweede in Shanghai. Voor die laatste locatie wil het bedrijf de productiecapaciteit flink uitbreiden. Kleine hindernis: wie leent er in deze tijden nog geld voor apparatuur in een export processing zone in China? Dankzij de Garantie Ondernemingsfinanciering van de overheid hoeft het bedrijf zijn ambities niet te laten varen.
UITGELICHT
1
Kieft RA, drs. R.M. | 2014
Downloads: 108
Informatiemanagement
2
Doeleman, dr. H.J. | 2014
Downloads: 149
Management accountin...
3
Kleverlaan, drs. A.B.C. | 2014
Downloads: 141
interview, Organisat...
4
Zessen, T. van | 2014
Downloads: 178
case, Organisatie en...
5
Hulsebos, M. | 2014
Downloads: 43
interview, Ontwikkel...
PEILING
Tijdschrift Controlling onderzocht deze zomer hoe financials tijd vrij maken voor hun rol als sparringpartner. Heeft u de afgelopen jaren (flinke) tijdwinst geboekt door document-intensieve processen te automatiseren en/of uit te besteden? Hoe?
Wij hebben het inkomend factuurproces aangepakt
Wij hebben het uitgaand factuurproces aangepakt
Wij hebben contractmanagement onderhanden genomen
Wij zijn aan de slag gegaan met de orderverwerking
Wij hebben het purchase-to-pay traject aangepakt
Wet- en regelgeving
Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft aangegeven welke fiscale wetsvoorstellen in de loop van 2015 bij de T...
Oneigenlijk gebruik van de werkkostenregeling lijkt ‘een hoge vlucht gaat nemen', schrijft staatssecret...
De Raad voor de Jaarverslaggeving (RJ) heeft RJ-Uiting 2014-7 Ontwerp-Richtlijn 630 Commerciële stichtingen en ve...
Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) heeft een wetsvoorstel naar de Raad van State gestuurd, waa...
De staatssecretaris van Financiën heeft een nota van wijziging bij het Belastingplan 2015 naar de Tweede Kam...
Afgelopen maand is de jaareditie 2014 van de Richtlijnen voor de jaarverslaggeving gepubliceerd. De Raad voor de Jaarv...
VIDEO
Op donderdag 13 november 2014 vindt de 24e Nationale Administrateursdag plaats in Burgers' Zoo in Arnhem. Het thema is: Kracht door kennis. Gun uzelf een flinke oppepper en kom naar de Nationale Administrateursdag. Daar wordt u bijgepraat over de actualiteiten voor 2015. Leer van de vakinhoudelijke plenaire sessies, maak uw keuze uit twee rondes keuzesessies en profiteer van de contacten met collega's. Geniet bovendien van de inspirerende ambiance die de dag compleet maakt.

> Bekijk het programma.

> Klik hieronder voor een impressie van de Nationale Administrateursdag 2013.
Gebruik Adobe flash player om de video's af te spelen
EXCEL BLOG
As the world turns…Werelden van verschillen. Soms zijn het buren, vaak andere continenten. Ook zijn er eilanden, gescheiden door oceanen van onbegrip en machtsverhoudingen. Nee, ik spiegel u geen spin-off voor een realitysoap voor. Ik heb het over verschillende afdelin...
Inlogprocedure
De base is tijdelijk vrij toegankelijk
Elke week gratis het laatste nieuws in de e-zine van Over Financieel Management
Aanmelden >
OPLEIDINGEN & CONGRESSEN
Op 11 december draait de wereld weer één dag lang om Excel. Verdiep uw kennis en scherp uw vaardigheden aan tijdens de 9e Excel Experience Day. Met vele Excel-topexperts. Wilt u uw kennis en vaardigheden op specifieke terreinen nog meer uitdiepen? Kom dan ook naar de 5e Excel Expert Class op 12 december. Bij deelname aan beide dagen profiteert u van een extra korting!
NIEUW: Het budgetteringsprocesmodel
In dit boek wordt onderzocht of het bijzondere karakter van een projectorganisatie een aangepaste manier van budgetteren vereist. Daarnaast is een budgetteringsprocesmodel ontwikkeld dat optimaal voor projectorganisaties is. Projectorganisaties zijn meestal georganiseerd als matrixorganisaties die zijn opgebouwd uit projectteams en functionele afdelingen. Hoe moet het budgetteringsproces eruit zien om goed aan te sluiten op dergelijke organisaties?

Auteurs: André de Waal en Matthijs van Wijk
Handboek investeren en financieren
Investeren lijkt gemakkelijk maar is dat niet. Investeren is een vak apart, hetzelfde geldt voor financieren. Praktijkervaring en theoretische kennis zijn een vereiste. Private equity en kredietverlening zijn beide in de loop der jaren steeds professioneler geworden en redeneren inmiddels volledig vanuit cashflows. Dit boek behandelt van A tot Z de stappen die professionele investeerders en financiers in de dagelijkse praktijk zetten voordat zij een risicopositie nemen in een onderneming. Het boek biedt een theoretische onderbouwing daar waar n...