ARTIKEL
Dr. Kees Tillema en professor dr. Jeltje van der Meer-Kooistra schrijven een duo-column in Tijdschrift Controlling. Om beurten houden Tillema en Van der Meer-Kooistra een betoog, waarop de ander reageert. Hieronder het betoog van Jeltje van der ...
NU IN TIJDSCHRIFT CONTROLLING
Lastig in de bancaire bedrijfsvoering is het vaststellen van kredietrisico. De kredietwaardigheid van kredietnemers is namelijk niet altijd eenvoudig te bepalen. Niet alleen harde gegevens zoals solvabiliteit, onderpand en vrije kasstromen, maar ook zachte gegevens zoals de kwaliteit van management, marktomstandigheden en brancheontwikkeling zijn daarbij van belang. Interessant voor u is echter te weten hoe banken de kredietprijs bepalen en op welke onderdelen daarvan u invloed kunt uitoefenen.
Het thema van de Nationale Controllersdag ´van cijfers naar waarden´ bleek een schot in de roos: het geeft volgens de sprekers precies weer waar grote behoefte aan is. Jeroen Smit, dagvoorzitter tijdens dit congres dat op 12 juni jl. plaatsvond in Burger´s Zoo, constateerde zelfs dat we ernaar snakken. Na een tijd van crisis en bezuinigen en van toenemende regeldruk wordt het weer tijd voor meer ondernemerschap, innovatie, verantwoordelijkheid en vertrouwen.
Onder de huidige regels omtrent vergoedingen en verstrekkingen kan de fiets van de zaak door de werkgever eenmaal per drie jaar belastingvrij worden verstrekt aan een werknemer. Maar hoe werkt dat onder de werkkostenregeling? Is dat dan nog steeds mogelijk? En waar moet u op letten?

Ondanks de moeilijke marktomstandigheden heeft bosproductenproducent Metsä Group een indrukwekkende turnaround gerealiseerd. Herinrichting en automatisering van credit management en accounts receivable spelen daarbij een belangrijke rol. Daardoor presteert het bedrijf aanzienlijk beter dan sectorgenoten.

NS Reizigers (NSR) stelt in de komende jaren processturing nog meer centraal. Het 'denken en werken' in processen is een voorwaarde voor verdere integratie met andere bedrijfsonderdelen van NS, zoals NS Hispeed en Nedtrain. De hoofdreden voor NSR ligt echter vooral in de wens om de klantwaarde van haar dienstenaanbod blijvend te verbeteren. Het besef dat de aangeboden diensten de outcome zijn van procesketens die afdelingsgrenzen overschrijden, leidt tot de behoefte aan slimmer samenwerken en effectiever sturen binnen deze ketens. Teams en afdelingen van medewerkers worden dan beoordeeld op hun bijdragen aan de processen, waarin waarde wordt toegevoegd voor de klant. De oude budgetcultuur heeft binnen de NS echt zijn beste tijd gehad.
Gasunie was een enigszins ambtelijke organisatie met een natuurlijk monopolie; Gasunie wórdt een onderneming die zich staande houdt in een internationale concurrentiestrijd. Welke veranderingen gaan gepaard met een dergelijke transformatie? Het is de vraag die CFO René Oudejans zich vrijwel elke dag stelt. 'Veiligheid en zekerheid zitten in de genen van dit bedrijf. Een belangrijk deel van mijn missie is het streven naar operational excellence daaraan toe te voegen.' Dat heeft grote gevolgen voor de finance-functie: waar voorheen compliance de belangrijkste drijfveer was, gaat het nu om denken in scenario's, om co-creatie en flexibiliteit en om afwegingen rond risico's en efficiëntie.
UITGELICHT
1
Zessen, T. van | 2014
Downloads: 145
case, Organisatie en...
2
Dekker, G. | 2014
Downloads: 81
interview, Managemen...
3
Kleverlaan, drs. A.B.C. | 2014
Downloads: 117
interview, Organisat...
4
Hulscher, A.J. | Kaal, E. | 2014
Downloads: 110
Informatiemanagement
5
Dekker, G. | 2014
Downloads: 69
interview, Organisat...
PEILING
Houdt u elkaar scherp op risico's of staat de automatische piloot aan?
Risico's? Welke risico's...
Daar hebben we een uitgebreide checklist voor
Wij sturen sterk op risico's gedurende de gehele looptijd van projecten
Wet- en regelgeving
Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie wil een sanering van schulden van een onderneming buiten faillissement m...
De Europese Commissie is een publieke consultatie begonnen om inzicht te krijgen in de impact van IFRS in de...
Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft de onderwijsvrijstelling in de omzetbelasting geactualiseerd. Daarbij...
Een fout in de tenaamstelling maakt een factuur niet automatisch ongeschikt, aldus het oordeel van de Hoge Raad.
De modellen van het Uniform Pensioenoverzicht (UPO) zijn voor 2015 ongewijzigd ten opzichte van de modellen 2014....
Tot en met 31 december 2014 kunt u nog gebruikmaken van twee verruimde termijnen in de overdrachtsbelasting. Het gaat ...
VIDEO
Na een tijd van crisis en bezuinigen en van toenemende regeldruk wordt het weer tijd voor meer ondernemerschap, innovatie, verantwoordelijkheid en vertrouwen, zo blijkt op de Nationale Controllersdag 2014. Bekijk de video voor een impressie van de dag.
> Klik hier voor de presentaties en de foto's
Gebruik Adobe flash player om de video's af te spelen
EXCEL BLOG
Wat i is voor Apple is Power voor MicrosoftIedereen kent modewoordjes. Modewoordjes zijn tijdsgebonden en verschillen dus per generatie. In mijn tijd was het 'te gek' en mijn dochters zeiden: 'cool'. Het verschijnsel mode is ook in de computer wereld geslopen. Of gaat het in d...
Inlogprocedure
De base is tijdelijk vrij toegankelijk
Elke week gratis het laatste nieuws in de e-zine van Over Financieel Management
Aanmelden >
ONDERZOEK: doe mee en win!
Tijdschrift Controlling besteedt de komende afleveringen aandacht aan de manieren waarop u als financial meer tijd kunt vrij maken voor uw rol als sparringpartner. Daarom onderzoeken we met onze kennispartner Canon hoe u daar binnen uw bedrijf ruimte voor schept.
Onder de deelnemers worden mooie prijzen verloot, waaronder 5x het managementboek van het jaar Zakendoen in de nieuwe economie en een handige mobiele scanner, de Canon P-215II. Doe mee en verrijk het onderzoek met uw inzichten.
NIEUW: Het budgetteringsprocesmodel
In dit boek wordt onderzocht of het bijzondere karakter van een projectorganisatie een aangepaste manier van budgetteren vereist. Daarnaast is een budgetteringsprocesmodel ontwikkeld dat optimaal voor projectorganisaties is. Projectorganisaties zijn meestal georganiseerd als matrixorganisaties die zijn opgebouwd uit projectteams en functionele afdelingen. Hoe moet het budgetteringsproces eruit zien om goed aan te sluiten op dergelijke organisaties?

Auteurs: André de Waal en Matthijs van Wijk